Tulevaisuuden työelämä 2024 -webinaari 7.5. klo 9–10. Ilmoittaudu nyt!

Mitä suomalaiset nuoret odottavat työelämältä? Osa 1/2

Castellumin teettämä, pohjoismainen Tulevaisuuden työelämä 2023-tutkimus selvitti, mitä mieltä toimistotyöntekijät ovat toimistosta, etätyöstä ja työympäristön houkuttelevuudesta. Tutkimusraportti kertoo faktoista ja oivalluksista, mitkä asiat ovat eri ikäisille ja eri elämänvaiheissa oleville työntekijöille tärkeitä ja miten onnistutaan luomaan houkutteleva työpaikka. Tässä tutkimustuloksia alle 25-vuotiaiden työntekijöiden näkemyksistä ja toiveista.

Nuoret suhtautuvat yleisesti myönteisemmin toimistolla työskentelemiseen

  • Kaikkein nuorimmat vastaajat (alle 25-vuotiaat) eivät suhtaudu etätyöhön yhtä myönteisesti kuin vanhemmat kollegansa eivätkä myöskään näe sen vaikuttavan tuottavuuteen ja hyvinvointiin samalla lailla.
  • Nuoret suhtautuvat toimistotyöhön positiivisimmin mutta pitävät myös etätyön mahdollisuutta tärkeänä, mutta nuorilla on vähiten sananvaltaa etätyöstä päätettäessä.
  • Peräti 42 % nuorista vastaajista suhtautuu positiivisesti läsnäolopakkoon, ja vain 4 % on yrittänyt etsiä uutta työtä.
  • Nuorille lyhyt työmatka ei ole niin tärkeä tekijä, mutta he arvostavat hyviä kulkuyhteyksiä julkisella liikenteellä tai autolla siinä missä muutkin ikäryhmät.
  • Oma huone ja avokonttori ovat aivan tasoissa alle vastaajien keskuudessa. Useimmat haluavat oman työpöydän.
  • Nuoremmat ikäryhmät arvostavat toimiston luovuutta edistävää ilmapiiriä enemmän kuin vanhemmat kollegansa – kuten myös ilmaista kahvia ja hedelmiä.
  • 2/3 nuorista pitää työympäristöä erittäin tai melko tärkeänä sosiaalisen vuorovaikutuksen kannalta.

Kysyimme, mitä 25-vuotias Jerry toivoo tulevaisuuden työelämältä? Jerry toimii Software Engineerinä Duunitorilla ensimmäisessä oman alansa työpaikassa.

Mitkä syyt tuovat sinut työskentelemään toimistolla?

Toimistolla pääsee helpommin työnteon fiilikseen ja pöhinään. Kotona herään, teen aamutoimet, istun työpisteelle – ja yhtäkkiä olen töissä. Työn ja muun elämän erottelu on etätöissä vaikeampaa. Kotona ei tunnu myöskään niin luontevalta pitää taukoja.

Toimisto on tietty paikka, jossa tehdään töitä. Se erottelee kaksi elämää toisistaan: kun lähden ovesta ulos, en ole enää töissä. Kun olen kotona, olen vapaalla.

Toimistolla kohtaamme kahvinkeittimellä muiden devaajien kanssa. Silloin tulee keskusteltua vähemmän kriittisistä asioita, jotka kuitenkin helpottavat työtämme.

Toimistolla on enemmän tilaa kuin kotona. Se vaikuttaa etenkin tauoilla. Saa mentaalisen virkistyksen, joka pyyhkii pois vanhat ärsykkeet. Kotona taas pitäisi lähteä ulos – ja sitä me devaajat emme tee.

Lounas työkavereiden kanssa on kiva pieni sosiaalinen hetki työn välissä ja merkki siitä, etten tee työtäni tyhjiössä. Lisäksi ulkona on mukavaa syödä.

Minulle on tärkeää päästä nopeasti toimistolle julkisilla. Silloin tulee tultua paikan päälle. Sekin vaikuttaa, että miljöö on kiva. Duunitorin toimisto sijaitsee Kalliossa, joka on alueena viihtyisä ja rento. Kallion henki syntyy etenkin ravintoloista, baareista ja muista palveluista.

Miten suhtaudut etätyöhön ja miten odotat työnantajan tukevan etätyöskentelyä?

On hienoa, että etätyömahdollisuus on olemassa. Toimisto on työkalu, ja etänä tekeminen on työkalu. Olen vähän introvertimpi ihminen, joten välillä on kiva hengähtää kotona. Sosiaalisuus on mukavaa, mutta toisinaan haluan taukoa siitä. Kotona ei myöskään tule keskeytyksiä.

Tasapaino on tässä tärkeää. Sekään ei tehnyt mielenterveydelle hyvää, kun korona-aikana oli koko ajan sisällä.

Työnantajalta odotan luottoa. Se, etten ole täällä, ei tarkoita, etten tekisi töitä. Jos antaa luottamusta, silloin se yleensä myös otetaan hellästi vastaan.

Duunitorilla etätyötä tuetaan niin, että saa rahaa kotitoimistolle hankittaviin välineisiin. Itse olen sen verran nörtti, että niitä löytyy kotoa omasta takaa. Mutta jos ei löytyisi, etu olisi varmasti hyödyllinen.

Ohjelmistot, joita käytämme muutenkin, soveltuvat hyvin myös etätyöhön.

Millaisia palveluita odotat fyysisen työpaikan tarjoavan?

On jees, että tarjolla on kahvia. Olisi outoa, jos ei olisi. Toimisto ilman kahvia on vähän kuin Matti ilman Teppoa. On myös tosi kiva, että meillä on muita juomia ja välipaloja tarjolla. Vaikka en itse käyttäisi niitä, tulee olo, että työntekijöihin on panostettu.

Minulle on tärkeää, että toimiston läheisyydessä on monipuolisesti paikkoja, joissa syödä ulkona. Olisi ankeaa, jos olisi vain yksi työpaikkaruokala.

Hyvinvointipalvelut ovat pelkkää plussaa. Vaikka en itse aina käytä niitä, tällaiset palvelut luovat välittämisen ilmapiiriä. Tykkään siitä, jos työkaverit hyötyvät työsuhde-eduista.

Seuraavassa osassa Duunitorin toimitusjohtaja Thomas Grönholm kertoo omia kokemuksiaan suomalaisten nuorten toiveista ja tarpeista työelämässä nyt ja tulevaisuudessa.

Tulevaisuuden työelämä 2023 -tutkimusraportti sekä webinaaritallenne, jossa keskusteltiin tuloksista, löytyvät >> https://castellum.fi/tulevaisuuden-tyoelama-2023/

Castellum on kiinteistösijoitusyhtiö, joka auttaa yrityksiä kehittymään ja ihmisiä kasvamaan. Luomme menestyviä ja kestäviä työympäristöjä pohjoismaisille kasvualueille pitämällä asiakkaamme lähellä ja samalla pysyen innovaatioiden ja osaamisen kärjessä. https://castellum.fi

Duunitori™ on Suomen suurin työnhakukone ja uudenaikainen rekrytointimedia. Se kokoaa yhteen avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne oman portaalinsa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämäosio tarjoaa ajankohtaisia vinkkejä ja uutisia liittyen työnhakuun, työelämään ja rekrytointiin. Duunitori on luotettu kumppani rekrytoinnissa, rekrytointimarkkinoinnissa sekä strategisessa työnantajakuvan (employer branding) kehittämisessä. https://duunitori.fi

Lisää luettavaa

Toimiston merkitys kulttuurinrakentajana

Ceino Kiinteistöhallinta Oy kiinteistöjohtamisen kumppaniksi Castellumin kohteisiin

Martintalon kehitysprojektit 2023-2024

Miten etätyötä ja hybridityöskentelyä tulisi johtaa? Vai tarvitseeko sitä johtaa?