Luova työ vaatii toimitilalta taipumista moninaisiin tarpeisiin

Luovan työn eri vaiheita ideoinnista toteutukseen tukeva toimitila tarjoaa monipuolisia työskentelymahdollisuuksia. Parhaiten tilat toimivat silloin, kun niihin ei tarvitse kiinnittää edes erityistä huomiota, kirjoittaa Tekirin viestintäkonsultti Anu Mikkola.

Liukumäki, pallomeri, marokkolainen tyynyvaltakunta – kaikki mitä inspiroivampia esimerkkejä työtiloista maailmalta! Mutta millainen työympäristö oikeasti ruokkii luovuutta ja samalla mahdollistaa tehokkaan työskentelyn? Isoissa työyhteisöissä tilat ovat aina kompromissi, mutta onneksemme modernit toimitilat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia mitä erilaisimpien työtapojen ja prosessien tueksi.

Erilaiset tilat työn eri vaiheisiin

Inspiraatio- ja ideointivaiheessa on tärkeää, että katse tai vaikka koko työntekijä voi vaeltaa tilassa niin, ettei häiritse muita samoissa tiloissa työskenteleviä. Luova prosessi kaipaa katalyyttejä, joita modernit toimitilat voivat tarjota niin arkkitehtuurillaan kuin sisustusratkaisuillaan. Ryhmätyöskentely on monesti antoisaa luovien ideoiden tuottamiseksi, ainakin silloin, kun tilat tukevat yhteistä työntekoa.

Työstövaiheessa tilojen toimivuus korostuu. Joku kaipaa suurta hahmottelutilaa, toinen vanhan ajan fläppitaulua ja kolmas virtuaaliympäristöjä ja sähköisiä dashboardeja. Kunkin yksilön toimintatapaan muokkautuva työympäristö saattaa olla haasteellinen toteuttaa, mutta sanoittamalla tarpeet voidaan päästä mahtaviin lopputuloksiin. Tärkeintä on miettiä, millainen ympäristö tukee aidosti koko työyhteisön toimintaa kaikissa luovan työn vaiheissa.

Myös luovassa työssä tulee toisinaan erityistä keskittymistä vaativia hetkiä – varsinkin kun tiukka dead line lähestyy. Hiljaisuuden ja rauhan ei pitäisi olla harvinaista herkkua luovassakaan ympäristössä ja omiin töihin keskittymiseen tulee löytyä työpaikalta tilaa ilman erillistä linnoittautumista. Tässä toimivat tilaratkaisut ovat avain onneen. Kun hiljaisen työn vaatimuksia pohditaan muutama hetki jo tilojen suunnitteluvaiheessa, maksaa se itsensä takaisin moninkertaisesti työn tehokkuudessa.

Hyvä työergonomia lisää paitsi hyvinvointia myös luovuutta

Luovassakaan työssä työergonomia ei rajoitu ainoastaan oikeaoppiseen päätelaitetyöskentelyyn. Toimivat tilat mahdollistavat sujuvan työnteon ja vapauttavat aivokapasiteettia arkisista ärsykkeistä luovaan ajatteluun. Kun työpäivä alkaa vaivattomalla eteiskokemuksella, kulkee läpi moitteettomien WC- ja keittiötilojen ja päätyy juuri sen päivän työtehtäviä tukevaan tilaan, ei tiloihin kiinnitä edes erityistä huomiota – ja se on hyvä asia.

Kun päivittäisten perusasioiden kanssa ei tarvitse taistella, jää tilaa luovuudelle. Kun työssään voi keskittyä olennaiseen, lisääntyy myös työntekijöiden henkinen hyvinvointi, mikä on luovan työn ehdoton kivijalka.

Työympäristöllä on valtava vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja juuri siksi siihen kannattaa panostaa.

Anu Mikkola

Viestintäkonsultti
Tekir