Tulevaisuuden työelämä 2024 -webinaari 7.5. klo 9–10. Ilmoittaudu nyt!

Mitä suomalaiset nuoret odottavat työelämältä? Osa 2/2 ”Nuorille ja nuorille aikuisille työpaikan sosiaalisuus on usein tärkeämpää.”

Mitä suomalaiset nuoret odottavat työelämältä?

Castellumin teettämä, pohjoismainen Tulevaisuuden työelämä 2023-tutkimus selvitti, mitä mieltä toimistotyöntekijät ovat toimistosta, etätyöstä ja työympäristön houkuttelevuudesta. Tutkimusraportti kertoo faktoista ja oivalluksista, mitkä asiat ovat eri ikäisille ja eri elämänvaiheissa oleville työntekijöille tärkeitä ja miten onnistutaan luomaan houkutteleva työpaikka. Tässä tutkimustuloksia alle 25-vuotiaiden työntekijöiden näkemyksistä ja toiveista.

Nuoret suhtautuvat yleisesti myönteisemmin toimistolla työskentelemiseen

  • Kaikkein nuorimmat vastaajat (alle 25-vuotiaat) eivät suhtaudu etätyöhön yhtä myönteisesti kuin vanhemmat kollegansa eivätkä myöskään näe sen vaikuttavan tuottavuuteen ja hyvinvointiin samalla lailla.
  • Nuoret suhtautuvat toimistotyöhön positiivisimmin mutta pitävät myös etätyön mahdollisuutta tärkeänä, mutta nuorilla on vähiten sananvaltaa etätyöstä päätettäessä.
  • Peräti 42 % nuorista vastaajista suhtautuu positiivisesti läsnäolopakkoon, ja vain 4 % on yrittänyt etsiä uutta työtä.
  • Nuorille lyhyt työmatka ei ole niin tärkeä tekijä, mutta he arvostavat hyviä kulkuyhteyksiä julkisella liikenteellä tai autolla siinä missä muutkin ikäryhmät.
  • Oma huone ja avokonttori ovat aivan tasoissa alle vastaajien keskuudessa. Useimmat haluavat oman työpöydän.
  • Nuoremmat ikäryhmät arvostavat toimiston luovuutta edistävää ilmapiiriä enemmän kuin vanhemmat kollegansa – kuten myös ilmaista kahvia ja hedelmiä.
  • 2/3 nuorista pitää työympäristöä erittäin tai melko tärkeänä sosiaalisen vuorovaikutuksen kannalta.

Kysyimme Duunitorin toimitusjohtajalta Thomas Grönholmin kokemuksia nuorten toiveista ja tarpeista työelämässä nyt ja tulevaisuudessa.

”Nuorille ja nuorille aikuisille työpaikan sosiaalisuus on usein tärkeämpää kuin vanhemmille sukupolville. Kokeneemmilla osaajilla on usein jo enemmän sosiaalisia verkostoja, kun nuorempana ne vielä muotoutuvat. Sosiaalisuus on voimakkaampaa läsnätyössä. Samasta syystä myös trendikkäiden coworking-tilojen yhteisöllisyys voi houkutella nuoria.

Nuoret eivät monen vanhemman työntekijän tapaan elä vielä kiireisiä ruuhkavuosia. Lapsiperhe-arjessa etätyön tuoma aikasäästö ja joustavuus on usein arvokkaampaa kuin parikymppisellä sinkulla.

Nuoret osaajat kokevat toisinaan enemmän yksinäisyyttä, mitä läsnätyö voi lievittää. Nuori tekijä saattaa myös tarvita työssä enemmän esihenkilön ja kollegojen tukea, mikä luonnistuu usein paremmin läsnätöissä.

Kaupungeissa nuoret asuvat useammin vuokralla kantakaupungissa kuin isompien asuntojen ja erilaisen asumisen perässä kauemmas muuttaneet perheelliset. Työmatkaan ei siis välttämättä mene heillä niin paljon aikaa, ja siten kynnys toimistolle tuloon voi olla matalampi.

Moni nuori tekee muuta kuin toimisto- tai tietotyötä, joten isolla joukolla heistä ei ole vielä kertynyt kokemusta etätyöstä.

Pandemia muutti kaikenikäisten toimistotyötä tekevien suhtautumista etätyöhön, kun siihen tuli rutiinia ja opittiin uusia työtapoja. Duunitorilla etätyömahdollisuuden sisältävien työpaikkailmoitusten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Etätyöstä on tullut työnantajille yhä merkittävämpi kilpailuvaltti.

Työnantajan kannattaa ehdottomasti viestiä etä- tai hybridityön mahdollisuudesta hakijoille työpaikkailmoituksessa ja muussa rekrytointimarkkinoinnissa, sillä kyseessä on iästä riippumatta osaajille tärkeä etu ja toisaalta merkki työnantajan joustavuudesta. Nykyajassa moni osaaja odottaa työnantajalta luottamusta ja joustoa”, kertoo Thomas Grönholm pandemian vaikutuksista nuorten suhtautumisesta työelämään.

Castellum on kiinteistösijoitusyhtiö, joka auttaa yrityksiä kehittymään ja ihmisiä kasvamaan. Luomme menestyviä ja kestäviä työympäristöjä pohjoismaisille kasvualueille pitämällä asiakkaamme lähellä ja samalla pysyen innovaatioiden ja osaamisen kärjessä. https://castellum.fi

Duunitori™ on Suomen suurin työnhakukone ja uudenaikainen rekrytointimedia. Se kokoaa yhteen avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne oman portaalinsa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämäosio tarjoaa ajankohtaisia vinkkejä ja uutisia liittyen työnhakuun, työelämään ja rekrytointiin. Duunitori on luotettu kumppani rekrytoinnissa, rekrytointimarkkinoinnissa sekä strategisessa työnantajakuvan (employer branding) kehittämisessä. https://duunitori.fi

Lisää luettavaa

Toimiston merkitys kulttuurinrakentajana

Ceino Kiinteistöhallinta Oy kiinteistöjohtamisen kumppaniksi Castellumin kohteisiin

Martintalon kehitysprojektit 2023-2024

Miten etätyötä ja hybridityöskentelyä tulisi johtaa? Vai tarvitseeko sitä johtaa?