Tulevaisuuden työelämä 2024 -webinaari 7.5. klo 9–10. Ilmoittaudu nyt!

Mitkä tekijät vaikuttavat työpaikan houkuttelevuuteen Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa?  

Castellumin teettämä pohjoismainen työelämätutkimus selvitti, mitä mieltä toimistotyöntekijät ovat toimistosta, etätyöstä ja työympäristön houkuttelevuudesta. Tutkimusraportti kertoo faktoista ja oivalluksista, mitkä asiat ovat eri maiden työntekijöille tärkeitä ja miten onnistutaan luomaan houkutteleva työpaikka.

Mikä on parasta toimistolla työskentelemisessä?

Tanskassa oppiminen ja tiedonvaihto sijoittuvat hieman muita maita korkeammalle, kun taas suomalaiset arvostavat työnantajan tarjoamaa kahvia ja lounasetua enemmän kuin ruotsalaiset ja tanskalaiset. Ruotsalaiset puolestaan erottuvat muista siten, että he arvostavat työympäristön vaihtumista.

Mikä on työympäristön ja sosiaalisen vuorovaikutuksen merkitys eri maissa?

Työympäristöllä on ylipäätään iso merkitys useimmille meistä. Mutta miten tärkeää on sosiaalinen vuorovaikutus? Yli 4 000 toimistotyöntekijää Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa vastasi tähän kysymykseen. 2/3 vastaajasta pitää työympäristöä erittäin tai melko tärkeänä sosiaalisen elämän kannalta. Mielipide-erot ovat tässä asiassa melko pieniä. On selvää, että monet ihmiset kokevat toimiston tärkeäksi osaksi elämäänsä.

Oletko ihastunut toimistolla?

Myös ne, jotka eivät ole kokeneet ihastumista toimistolla, pitävät sitä ihastumiseen otollisena ympäristönä. Tämän vuoden tutkimuksessa kysymyksenasettelussa ei ollut tulkinnanvaraa: Oletko ihastunut johonkuhun toimistolla?

Toimiston vaikutus sosiaaliseen kanssakäymiseen ei muutu. Peräti 33 % nuorista vastaajista (enintään 25 vuotta) sanoo ihastuneensa töissä.

Mikä on toimiston merkitys kulttuurinrakentajana?

Kolmen maan vertailussa Ruotsissa ja Tanskassa on käytännössä sama näkemys (77/76 % pitää toimistoa melko tai erittäin tärkeänä kulttuurin rakentumisen kannalta), kun taas Suomessa vastaava lukema on maltillisempi 63 %. Suomi erottuu Ruotsista ja Tanskasta myös niiden osalta, jotka eivät pidä toimistoa merkittävänä tekijänä

kulttuurin rakentumisen kannalta. Suomessa 32 % sanoo, että toimisto on melko tai täysin merkityksetön kulttuurin rakentumisessa, kun Ruotsin ja Tanskan vastaavat lukemat ovat 18 ja 19 %.

Mitkä seuraavista asioista tekisivät toimistosta entistä houkuttelevamman?

Suomessa yli puolet vastaajista (54 %) asettaa toimistokiinteistössä sijaitsevan ravintolan tai kahvilan toivelistansa kärkeen. Seuraavina tulevat hyvin lähekkäin työhyvinvointipalvelut ja pysäköintimahdollisuus. Myös kuntosali, hieronta ja pukuhuoneet ovat korkealla listalla, mutta pesulapalvelua ei juurikaan kaivata (vain 9 %).

Tanskassa ykkösenä on pysäköintimahdollisuus, toimistokiinteistössä sijaitseva ravintola heti kannoillaan. Tanskalaiset toivovat polkupyöräparkkia enemmän kuin naapurinsa (30 %), mikä on maan vahvan pyöräilykulttuurin vuoksi varsin ymmärrettävää. Verkkokaupasta ostettujen pakettien toimittaminen toimistolle on myös yksi selkeästi esille tuleva toive Tanskassa (18 %).

Ruotsissa pysäköintimahdollisuus ja työhyvinvointipalvelut ovat jaetulla ykkössijalla. Ruotsalaiset arvostavat myös kiinteistössä olevaa kuntosalia (41 %) ja tuovat kaikista maista mieluiten koiransa mukanaan töihin (26 %), mikä saattaa selittyä maan eläinsuojelulakiin, joka kieltää esim. koiran jättämisen yksin yli kuudeksi tunniksi. Myös Ruotsissa toivotaan ravintolaa tai kahvilaa rakennukseen, jossa työympäristö sijaitsee.

Kiinnostus sähköauton lataamiseen on toistaiseksi vielä aika vähäistä ja jakautuu hyvin tasaisesti kolmessa eri maassa ollen keskimäärin 22 prosenttia.

Haluatko työskennellä monitilaympäristössä vai omassa huoneessa?

Vain 14 prosenttia tämän vuoden tutkimukseen osallistuneista toimistotyöntekijöistä työskentelee monitilaympäristöissä. Ne ovat yleisempiä Suomessa kuin Ruotsissa ja Tanskassa. Monitilaympäristöjä käytetään eniten yli 250 työntekijän yrityksissä (22 %).

Oma tai jaettu huone on selkeä suosikki työympäristöstä kysyttäessä. Erityisen paljon omaa huonetta toivotaan Suomessa, jossa peräti 71 prosenttia valitsisi tämän vaihtoehdon. Tanskassa vastaava luku on 53 prosenttia ja Ruotsissa 65 prosenttia.

Lataa tutkimus ja katso webinaari.

Lisää luettavaa

Toimiston merkitys kulttuurinrakentajana

Ceino Kiinteistöhallinta Oy kiinteistöjohtamisen kumppaniksi Castellumin kohteisiin

Martintalon kehitysprojektit 2023-2024

Miten etätyötä ja hybridityöskentelyä tulisi johtaa? Vai tarvitseeko sitä johtaa?