Tulevaisuuden työelämä 2024 -webinaari 7.5. klo 9–10. Ilmoittaudu nyt!

Päiväni vastuullisuuskoordinaattorina

Nimeni on Elmeri, ja työskentelen Suomen Castellumissa vastuullisuuskoordinaattorina. Järjestelen siis työkseni vastuullisuustoimia. Vähän päästöttömyyttä tuonne ja ympäristöystävällisyyttä tähän? Ja muistakaa kierrättää?

On karrikoinnissa perää, sillä edellä mainitun tavoin on helppo niputtaa ympäristövastuullisuuden periaatteet kansankieleen.

Castellum on toiminut Suomessa vuodesta 2019 lähtien ja omistaa toimistokiinteistöjä kuudessa eri kaupungissa. Emoyhtiömme, Castellum AB, on ruotsalainen 1993 perustettu kiinteistösijoitusyhtiö, joka keskittyy toimisto-, logistiikkakiinteistöjen omistamiseen ja kehittämiseen. Castellum AB on tunnettu vastuullisuuteen sitoutumisestaan, ja konserni on saanut useita tunnustuksia pitkäjänteisestä vastuullisuustyöstään. Castellumilla tähdätään päästöttömään tulevaisuuteen, vähentäen ympäristövaikutuksia ja noudattaen YK:n kestävän kehityksen periaatteita – niissä merkeissä työpäiväni kuluvatkin.

Elmeri Kauko toimii Suomen Castellumin vastuullisuuskoordinaattorina.

Ihmisiä, numeroita ja raportteja

Työtoverini löytävät minut usein työpisteeltäni Excel-sarakkeiden kimpussa tai Teams-tapaamisista, joissa keskustelen kumppaneidemme kanssa kiinteistöjemme huomisesta. Työtehtäviini kuuluu pähkinänkuoressa emoyhtiömme kunnianhimoisten vastuullisuustavoitteiden jalkauttaminen ja seuranta Suomessa sekä energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen (vähenemisen) raportointi. Vastaan kollegoideni kanssa myös siitä, että asiakkaamme saavat toimia ympäristöluokitelluissa kiinteistöissä, joiden energiankulutuksesta voimme kertoa tarkasti ja läpinäkyvästi. Avustan vuokraustiimiä kommunikoimaan kiinnostavia yksityiskohtia tietyn kiinteistön ominaisuuksista ja varainhoitotiimiä koostamalla huomioita pidemmältä aikaväliltä toimintaympäristössämme.

Tyypillinen työpäiväni sisältää yhdestä kolmeen tapaamista, kasan Excel-taulukoita, erilaisten projektien edistämistä yhdessä kollegoiden ja kumppaneidemme kanssa sekä julkaisuihin ja selvityksiin tutustumista. Työskentelen mieluusti numeroiden ja ihmisten kanssa rinta rinnan, sillä numerot kertovat missä ollaan ja mihin seuraavaksi mennään. Ihmisten kanssa saadaan aikaan, miten.

Vastuullisuus velvoittaa

”Koska olet vastuullisuusasiantuntija, niin sinua varmaan kiinnostaa sitten, että…” alkaa moni lause, kun keskustelu liippaa ESG-asioita. Ja kyllähän minua kiinnostaa. On ilo huomata, että monia muita kiinnostaa myös: asiakkaamme kyselevät jatkuvasti tarkempia tietoja kiinteistöjen ympäristövaikutuksista tai töpselistä tulevan energian alkuperästä. Sijoittajia kiinnostaa, millä tolalla kiinteistön taksonomiakelpoisuus on ja kiinteistön käyttäjiä, että tyhjentääkö siivooja päivän päätteeksi huolellisesti lajitellut jakeet kuitenkin sekajätepuristimeen.

Kaikki toimivat kiinteistöalalla vastuullisesti, näin kerrotaan. Satojatuhansia neliöitä omistaviin kiinteistöyhtiöihin kohdistuu odotuksia ja velvollisuuksia niin yhteiskunnan, asiakkaiden ja lainsäädännönkin suunnasta. Toisinaan voi olla työlästäkin eritellä kaikkia niitä seikkoja, joissa kiinteistön omistaja toimii vastuullisesti. Toinen tapa tarkastella vastuullisuutta on huomioida ne toimintamallit missä toimitaan vastuusta välittämättä: palaako kellarissa lämmityshuippujen aikana edelleen fossiilisia polttoaineita? Liimataanko sisustuselementit pelkällä formaldehydillä? Suositaanko rekrytointiprosesseissa kuitenkin sukupuolta tai etnistä taustaa? Vastuuttomuuslista on todennäköisesti lyhyt ja täynnä asiaa.

Standardit auttavat energiatavoitteiden saavuttamisessa

Kuluvana vuonna Castellum nostaa omia standardejaan. Arvoketjun päästöjen mittaaminen on toistaiseksi hankalaa ja päästöjä on vähennettävä vauhdilla. Mittaamisen ohella keskitymme ympäristölle ja ilmastolle haitallisen toiminnan ripeään korjaamiseen. Olemme jo aloittaneet työn asettaaksemme standardin vähäpäästöisten materiaalien käytöstä ja uudelleenkäytöstä tilamuutos- ja peruskorjaushankkeissa. Työstämme myös kattavan ohjeen kiertotaloustoimista suljettujen kiertojen voimistamiseksi omissa kiinteistöissämme. Vaadimme kumppaneiltamme enemmän ja enemmän tukea ilmastonmuutoksen ja luontokadon hidastamiseksi.

Kiinteistöjemme huoltohenkilöt sekä kiinteistöpäälliköt ovat avainasemassa energian tehokkaassa hyödyntämisessä haluttujen sisäolosuhteiden saavuttamiseksi. Kiinteistön alueella tapahtuvaa energiantuotantoa on useassa kiinteistössä ja hyödyntämätöntä aurinkovoimapotentiaalia on tunnistettu tulevaisuuden varalle. Energiatehokkuustarkastelu kiinteistöissämme on jatkuvaa, sillä, osana vuonna 2018 hyväksyttyä Science Based Targets-aloitteen tavoitetta, Castellum AB pyrkii vuosittaiseen energiankulutuksen vähentämiseen kaikissa kiinteistöissään.

Vastuullisuus vaatii rohkeutta

Vastuullisuustyö on unelmatyötäni. Pidän konkretiasta, ja kiinteistöalalla sitä riittää. Muutoksiin liittyvät haasteet pitävät minut motivoituneena ja innostuneena. Olen kiitollinen siitä, että saan edesauttaa positiivista muutosta ja kannustaa vaikutuspiirissäni olevia tekemään samoin. Vaikka työ on merkityksellistä, on toisinaan kuluttavaa huomata, ettei kaikki tarvittava ole huomenna valmista. Systeeminen muutos avittaa hieman, loppu on itse pakko viedä maaliin tavalla tai toisella.

Yksi Castellumin toimintaa ohjaavista arvoista on rohkeus. Sen rohkeuden turvin hallinnoimiemme kiinteistöjen käytönaikainen energia on vuonna 2024 kokonaan fossiilittomien energiamuotojen varassa. Saman rohkeuden turvin uskomme, että myös kiinteistön omistajan on satsattava kiertotalouteen nyt enemmän kuin koskaan.

Vaikka kierrätys on ollut muodissa jo pitkään, ja vain pieni puro ympäristötekojen suistossa, on se silti varsin monikäyttöinen kiinteistöjen elinkaarta ohjaava muistisääntö. Muistakaa siis kierrättää.

Lisää luettavaa

Toimiston merkitys kulttuurinrakentajana

Ceino Kiinteistöhallinta Oy kiinteistöjohtamisen kumppaniksi Castellumin kohteisiin

Martintalon kehitysprojektit 2023-2024

Miten etätyötä ja hybridityöskentelyä tulisi johtaa? Vai tarvitseeko sitä johtaa?