Tulevaisuuden työelämä 2024 -webinaari 7.5. klo 9–10. Ilmoittaudu nyt!

Pasila Tower – vanhan kiinteistön korjaaminen on vastuullisuusteko

Kiinteistösijoitusyhtiö Castellum haluaa kohteita, jotka kestävät aikaa. Keskeistä on panostaminen energiatehokkuuteen ja muuntojoustavuuteen. Pasila Tower on Castellumin ensimmäinen peruskorjattava kohde Suomessa. Eläketurvakeskuksen entinen toimitalo saa uuden elämän, ja samalla ympäristökuormitus on vähäisempi kuin rakennettaessa uutta.

Vastuullisuuteen kiinnitetään monessa yrityksessä yhä enemmän huomiota. Niin oma kuin toimitusketjun toiminta on suurennuslasin alla. Samalla myös toimitilojen ja kiinteistön hiilineutraaliudelle asetetaan yhä kovempia tavoitteita.

”Osalle yrityksistä on jo nyt lähtökohta, että energiatehokkuus ja vedenkulutus on huomioitu”, toteaa projektijohtaja Harri Kemppainen konsulttiyhtiö JLL:stä.

Pasila Tower on esimerkki kohteesta, jossa vastuullisimmaksi ratkaisuksi osoittautui olemassa olevan rakennuksen korjaaminen. Kohde on pohjoismaisen kiinteistösijoitusyhtiö Castellumin ensimmäinen peruskorjattava kohde Suomessa.

”Rakennettu ympäristö on merkittävä päästölähde. On ilmastoystävällisempää peruskorjata vanhaa rakennuskantaa kuin purkaa ja rakentaa jatkuvasti uutta”, kiteyttää vastuullisuuskoordinaattori Elmeri Kauko Castellumista.

Energiankulutus keskiössä

Vastuullisuus ohjaa korjausrakentamisessa kaikkia valintoja, vaikka tuokin investointivaiheessa kustannuksia. Pasila Towerista halutaan niin energiatehokas kuin mahdollista. Rakennuksen elinkaaren aikaiset hiilidioksidipäästöt lasketaan tarkasti, vedenkulutus tiputetaan kalusteratkaisuilla alhaisimmalle mahdolliselle tasolle, ilmanvaihdon energiatehokkuuteen kiinnitetään erityistä huomiota ja lämpötiloja säädetään tilakohtaisesti. Purkujätteestä kierrätetään materiaaliraaka-aineiksi kaikki mahdollinen. Lisäksi laadukkaita vanhoja väliovia kunnostetaan ja torniosan noin 900 ikkunaa kunnostetaan ja lasitetaan uudestaan. Myös julkisivun messinkipellitystä säilytetään ajan hengen mukaisesti.

”Kiinteistöomistajalla ei ole pikavoittoja. Valitsemme ratkaisuja, jotka kestävät aikaa ja esimerkiksi jo tiedossa olevia muutoksia pohjoisessa ilmastossamme”, Kauko lisää.

Kiinteistön alla sijaitsevat huolto- ja jätevesiviemäritunnelit estävät maalämpöratkaisuiden rakentamisen, mutta aurinkopaneeleita varten on tehty varaus. Lisäksi ilmanvaihtokoneet ovat energiatehokkaita ja ne on varustettu lämmöntalteenotoilla sekä tilakohtaisilla hiilidioksiantureilla, jotka vähentävät järjestelmän hukkakäyntiä.

”Ikkunat korjataan ja lasit vaihdetaan mahdollisimman energiatehokkaiksi. Olemme simuloineet erilaisia vaihtoehtoja ja hakeneet optimaalisinta heijastavuutta ulkolaseille lämmön ja jäähdytyksen kannalta. Ulkovaippa tiivistetään. Sisätiloissa on mahdollista luoda lohkoja, joissa on erilaiset lämpötilat”, luettelee Kemppainen, joka johtaa korjaushanketta.

Kaikki vesikatot uusitaan ja ilmanvaihtoratkaisuihin panostetaan. Polkupyöräpysäköintiin ja sähköautojen latauspisteisiin panostamalla suositaan vihreää liikennettä, puhumattakaan kohteen loistavasta saavutettavuudesta julkisin liikennevälinein.

Pasila Towerille on haettu haettu LEED Gold -ympäristöluokitusta. Elinkaareen liittyvät toimenpiteet, kuten energian- ja vedenkulutukset ovat parhaimmalla, LEED Platina -tasolla, mutta tontin koko ja sen poissulkemat kehitysmahdollisuudet pitävät luokituksen arvosanan maltillisena.

”Teemme silti kaikki toimenpiteet platinaan tähtäävällä ajattelulla. Castellumilla on hyvin korkeat ja hienot arvot. Ratkaisut tehdään laatu ja kestävyys edellä”, Kemppainen toteaa.

Uudet tarpeet toimitiloille hybridityön myötä

Korona-aika mullisti toimistotyön. Suurin osa haluaa työskennellä osittain kotona ja osittain etänä, eli niin sanotulla hybridimallilla. Vain joka viides haluaa työskennellä pelkästään toimistossa ja joka kymmenes pelkästään etänä. Tiedot käyvät ilmi Castellumin tuoreesta tutkimuksesta.

”Harva hyväksyy enää vain avotoimistoja. Nyt painotetaan tilojen monipuolisuutta: toimisto- ja vetäytymistiloja, videopuhelukoppeja ja kohtaamisalueita”, Kemppainen luettelee.

Pasila Tower tarjoaa remontin valmistuttua peräti 17 300 neliötä toimistotilaa 13 kerroksessa. Korjausrakentamista ohjaakin myös vastuullisuuden lisäksi tärkeänä kriteerinä muuntojoustavuus. Tilojen täytyy mukautua paitsi yksittäisten vuokralaisten erilaisiin tarpeisiin myös työelämän jatkuviin muutoksiin.

”Erilaisille toimijoille on mahdollista luoda erilaisia tiloja ja tätä kautta pyrkiä pidentämään kerrosneliömetrien käyttöikää sekä rakennuksen elinkaarta”, Kauko sanoo.

Vastuullisuus ohjaa koko kiinteistöalaa

Castellumin konsernin vastuullisuustavoitteet ovat pohjautuneet Science-Based Target -aloitteeseen jo vuodesta 2018 lähtien. Työ on noteerattu, ja yhtiön osake saikin syyskuussa arvostetun Green Equity -merkin Nasdaq OMX -pörssiltä – ensimmäisenä pohjoismaisena kiinteistösijoitusyhtiönä. Kriteerinä on, että vähintään 50 prosenttia myynnistä ja 50 prosenttia investoinneista luokitellaan vihreiksi. Lisäksi vain alle viisi prosenttia kohteista voi olla sidottu fossiilisiin polttoaineisiin.

Kiinteistöalan tulevaisuus näyttää työntäyteiseltä, sillä valtaosa toimijoista tekee töitä vastuullisten ratkaisuiden löytämiseksi.

”Olisi huolestuttavaa, jos yksi toimijoista tekisi asioita kovin eri tavalla, sillä olemme kaikki samassa veneessä. Säädökset, tavoitteet ja käytettävissä oleva aikataulu kiristyvät koko ajan. Me Castellumissa haluamme olla kärkijoukossa kehittämässä standardeja siihen suuntaan, että rakennettu ympäristö vaikuttaisi elävään ympäristöön ja ilmastonmuutokseen mahdollisimman vähän. Siksi Pasilassa juuri rempataankin”, Kauko sanoo.

Olisiko Pasila Tower yrityksesi tuleva koti? Lue lisää: https://www.pasilatower.fi/

Jaa artikkeli:

Lisää luettavaa

Toimiston merkitys kulttuurinrakentajana

Ceino Kiinteistöhallinta Oy kiinteistöjohtamisen kumppaniksi Castellumin kohteisiin

Martintalon kehitysprojektit 2023-2024

Miten etätyötä ja hybridityöskentelyä tulisi johtaa? Vai tarvitseeko sitä johtaa?