Tulevaisuuden työelämä 2024 -webinaari 7.5. klo 9–10. Ilmoittaudu nyt!

”Työpaikan kulttuuri syntyy vain kohtaamisista”

Castellum on jo toista vuotta peräkkäin kartoittanut, mitä suomalaiset ja ruotsalaiset toimistotyöntekijät toivovat työpaikoiltaan. Tänä vuonna tutkimuksessa on mukana Suomen ja Ruotsin lisäksi Tanska, ja kyselyyn vastasi yli 4 000 toimistotyöntekijää.

Tutkimusraportti kertoo faktoista ja oivalluksista, mitkä asiat ovat työntekijöille tärkeitä ja miten luodaan houkutteleva työpaikka. Julkaisimme webinaarissamme tutkimuksen tulokset sekä keskustelimme yhdessä asiantuntijapanelistien kanssa tämän hetken työympäristöteemoista, trendeistä ja tutkimuksen päähavainnoista.

Tämänvuotisesta raportista käy ilmi, mitä Pohjoismaissa ollaan mieltä:

  • Kaksi kolmesta pitää toimistoa tärkeänä sosiaalisen elämän kannalta.
  • Yhdeksän kymmenestä työskentelee toimistossa puolet ajasta tai enemmän.
  • Joka kolmas työntekijä ja esimies kokee, että yhteistyö kärsii etätyöstä
  • Alle puolella pohjoismaisista yrityksistä on koko yrityksen kattava etätyöohjeistus.
  • Lähes puolet nuorista (< 25-vuotiaat) suhtautuu positiivisesti pakollista toimistolle menoa viikon jokaisena päivänä.
  • Yli puolet haluaa tulevaisuudessa työskennellä omassa tai jaetussa huoneessa

Raportti ottaa kantaa myös siihen, mitkä asiat ja palvelut tekevät toimistosta houkuttelevan, millaisessa työympäristössä haluaisimme työskennellä tulevaisuudessa, millaisia eroja Pohjoismaiden välillä on etätyöhön suhtautumisessa ja kuinka valmiita saavutetusta etätyöedusta ollaan luopumaan.

Tutkimuksen mukaan peräti 77 % pohjoismaalaisista toimistotyöntekijöistä pitää etätyön mahdollisuutta tärkeänä tekijänä työnantajaa valittaessa, kun taas lähes 60 % pohjoismaalaisista haluaa työskennellä pääasiallisesti toimistossa. 70 % uskoo, että toimistolla on tärkeä asema positiivisen yrityskulttuurin muodostamisessa ja 62 % pitää kollegoita toimiston tärkeimpänä asiana.

Tulevaisuuden työelämä 2023 -webinaari pidettiin 16.5.2023.

Tässä muutamia huomioita webinaarissa esiin tulleita huomioita:

”Kulttuuri syntyy vain kohtaamisissa, harvoin syntyy kulttuuri pelkässä Teams-maailmassa, jossa syntyy työtehtäviä, agendoja ja siellä saadaan ehkä jotain aikaiseksi, mutta kulttuuri syntyy ihmisten välisissä kohtaamisissa.” Petteri Kilpinen, valmentaja, Aava

”Nämä ihmiset, jotka sanovat että toimisto ei ole tärkeä yrityskulttuurin kannalta, ovat todennäköisesti juuri niitä ihmisiä, jotka eivät todennäköisesti käy toimistolla.” Niilo Fredrikson, CEO, Efecte.

”Kannattaa miettiä, miten Teams-alueita muodostetaan, toimistoja ei voida enää kopittaa uudestaan, eikä se ole järkevää tilankäyttöäkään. Teams- tai virtuaalialue voi olla myös avotilassa, joka tehdään vähän väljemmin ja akustoidaan.” Kristiina Borg, työympäristöasiantuntija, Noste.io.

Webinaarin aikana keskusteltiin myös monitilatoimistoista, innovaatioista ja luovuudesta, yrityskulttuurista ja paljon muusta. Tutkimuksesta voit myös lukea, mikä tekee työpaikasta houkuttelevimman, mikä on ero pohjoismaiden näkemyksissä etätyöstä, kuinka yleistä on yhteisöllinen työskentely eri kaupungeissa ja kuka voisi harkita työtilan jakamista.

Lataa tutkimus ja katso webinaari.

Lisää luettavaa

Toimiston merkitys kulttuurinrakentajana

Ceino Kiinteistöhallinta Oy kiinteistöjohtamisen kumppaniksi Castellumin kohteisiin

Martintalon kehitysprojektit 2023-2024

Miten etätyötä ja hybridityöskentelyä tulisi johtaa? Vai tarvitseeko sitä johtaa?