Business Park Loikka älykkääseen valonohjaukseen

Älykäs ja muuntojoustava Ensto Workspaces valaistuksenohjaus -ratkaisu toteutettiin Lindström Investin (nykyisin Castellum) omistamaan Rantatie Business Parkin Loikkaan. 

Joulukuussa 2019 valmistunut Loikka on kolmas ja samalla viimeinen osa Lindström Investin (nykyisin Castellum) Rantatie Business Park -korttelia Helsingin Kalasatamassa. Viimeisimpänä valmistunut Loikka pitää sisällään moderneja tyylikkäitä toimitiloja yrityksille noin 6.800 neliön alalla. Rakennuksessa on yhteensä seitsemän kerrosta, joista kuusi on varsinaista toimistotilaa. Seitsemännessä kerroksessa sijaitsevat kokouskeskus ja kattoterassi, jotka täydentävät Rantatien kokoustila- ja palvelutarjontaa. Loikkaan on haettu kultatason LEED-sertifikaattia. LEED-ympäristöluokitusprosessi tähtää energiatehokkuuden parantamiseen, siinä esillä on toimitilan mm. rakennuksen energiatehokkuus, jätehuollon toimivuus, ilmanlaatu, lämpöolosuhteet, akustiikka ja valaistus. Energiatehokkaasta valaistuksesta ja valaistuksen ohjauksesta saa pisteitä luokitusprosessissa.

Loikkaan tuotiin uraauurtava Ensto Workspaces -ratkaisu, joka laajentaa valon persoonalliseksi kokemukseksi työympäristössä kohti työyhteisön parempaa viihtymistä ja tehokkuutta. Avoimena kiinteistön IoT-ratkaisuna Ensto Workspaces tarjoaa valaistuksenohjauksen ja ylivoimaisen muuntojoustavuuden lisäksi muitakin lisäarvopalveluja, kuten toimitilojen käyttöasteen mittauksen, läsnäolotietoa ja jatkossa muitakin lisäarvoa tuottavia palveluja.

Ensto Workspaces täydellisen muuntojoustava ratkaisu

Lindström Investiä (nykyisin Castellum) vuonna 2020  luotsannut toimitusjohtaja Jouni Puhakka kertoo tiennäyttäjän roolista toimistomaailmassa.

“Vaati rohkeutta olla edelläkävijänä. Sloganimme on toimitila yritykselle – työympäristö ihmisille. Ihmisille suunnattu moderni ja älykäs valonohjaus istuu hyvin strategiaamme. Seuraamme teknistä kehitystä ja haluamme olla mukana, silloin kun se on järkevästi mahdollista – lopputulokseen olemme tyytyväisiä.”

Ensto Workspaces on älykäs ratkaisu kokea valo uudella tavalla. Nykyteknologialla valon persoonallinen ja personoitu kokeminen on viety pidemmälle – valon positiiviset vaikutukset ovat miellyttävästi aistittavissa ja koettavissa pintaa syvemmin. Workspaces taipuu ja muuntautuu työyhteisön ja tilan tarpeiden mukaan uudella tavalla. Workspaces ratkaisun etuina Puhakka näkee teknisen puolen muuntojoustavuuden. – Rakennuksen elinkaaren aikana tilanjakomuutoksia on mahdollista tehdä edullisesti ja nopeasti. Asiakkaalle on etu, että tämän tyyppinen järjestelmä on tiloissa, valaistustasoja säätämällä on edellytykset asiakastyytyväisyyteen, Puhakka linjaa.

Lindström Investin (nykyisin Castellum) silloinenkiinteistökehityspäällikkö Pekka Tynjälä kertoo projektin alkuvaiheista:

Meillä oli tämä ratkaisu pilottikäytössä jo Rantatie Business Park Kasvussa. Siinä oppi miten valaistustasoja voidaan säätää sovelluksella. Saimme ensimmäiset malliasennukset Kasvun neukkareihin, ja käytännössä näki miten appi toimi käytössä. Tätä kautta kertyi kokemuksia valonohjauksesta ja oli helppo ottaa se käyttöön myös Loikkaan.

Loikassa valonohjausta on käytetty yleisvalaistuksessa, jossa eri alueiden valaistustasoja voidaan nostaa tai laskea. Liiketunnistimien avulla käytävävalaistus tunnistaa asiakkaan ja syttyy ja sammuu sen mukaan. Painikkeiden taakse on ohjelmoitu erilaisia valaistusmoodeja, himmennyksiä ja eri variaatioita valaistustasoihin mm. neuvottelutiloissa. Tynjälä kertoo Workspaces -ratkaisun eduista Loikassa: “Valaistus ja tilakohtainen ohjaus on muokattavissa vuokralaisen tarpeiden mukaan. Jos toimiston tila tai tarve muuttuu, olemassa oleva valotasojen säätö voidaan muuttaa vastaamaan toiveita. Ratkaisu ei vaadi johdotuksia tai kaapelointia ja sitä pystytään säätämään myös etänä nopeasti ja näppärästi, jolloin asentajan ei tarvitse tulla paikan päälle. Tämä säästää aikaa ja kustannuksia kaikilta.”

Yhteistyö ja asiointi on sujunut mallikkaasti Enston kanssa. – Olemme saaneet opastusta ratkaisun käyttöönottoon kuin valaistustasojen säätämiseenkin. Yhteistyö on toiminut hyvin Enston kanssa, ja kumpikin näkee jatkoyhteistyön mahdollisena – olemme tyytyväisiä, niin Tynjälä kuin Puhakkakin toteaa.

Ensto Workspaces kehittyvään työympäristöön

Toni Anttila Head Of Workspaces, kertoo Enston kehittävän tulevaisuuden työympäristöön soveltuvaa uutta Workspaces -teknologiaa, joka käyttää Wirepas Mesh -verkkoa.

Se mahdollistaa langattoman IoT-verkostoitumisen valtavassa mittakaavassa. Wirepas Mesh on hajautettu IoT-verkkoprotokolla, jota voidaan käyttää valojen, anturien, merkkivalojen, omaisuuden, laitteiden ja mittareiden kytkemiseen, paikallistamiseen ja tunnistamiseen, Workspaces -teknologialla valosta tehdään henkilökohtaista eli jokaiselle personoitua omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työympäristö mukautuu työntekijöiden tarpeisiin eikä toisinpäin, Anttila toteaa.

Teknologia yhdistää perinteisen ja modernin ohjauksen: valoa on mahdollista ohjata painikkeilla, sensoreilla ja mobiilisovelluksella. Lisäksi Workspaces sisältää muita moderneja ominaisuuksia, kuten tilojen käyttöasteen tarkastelun ja vapaiden tilojen paikannuksen. Workspaces -teknologian avulla Ensto Workspaces tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden luoda tulevaisuuden työympäristön, jossa jokaisen työntekijän viihtyvyys ja hyvinvointi on etusijalla.